Ekspresem przez Gminę Sułkowice – w lipcu 2013 r. Drukuj
czwartek, 01 sierpnia 2013 12:10, odsłon: 858

Lipcowe inwestycje

 

Mimo, że sezon wakacyjny, inwestycje w Gminie Sułkowice trwają w najlepsze, a grupa gospodarcza oraz ekipy budowlane wyłonione w przetargach pracują w pocie czoła dosłownie i w przenośni.

 

 

Cmentarz w Sułkowicach
Na cmentarzu w Sułkowicach trwają prace nad wykładaniem kolejnych odcinków chodnika kostką brukową. Wykonuje to sprawdzona ekipa – gminna grupa gospodarcza wspomagana przez pracowników firmy JUCO. Kostkę ufundowała, tak jak w poprzednim roku, również firma JUCO Wiesława i Stanisława Światłoniów.  

Darowiznę w postaci tłucznia pod chodnik  przekazał też Zdzisław Biela z betoniarni Gościbia w Jasienicy. Aktualnie zakładane są nowe krawężniki w starej części cmentarza po prawej stronie.

 

Parking w Krzywaczce
19 lipca 2013 r. zakończono podstawowe prace przy budowie parkingu nad kościołem w Krzywaczce, po prawej stronie od Centrum Kultury – przy drodze na cmentarz. Parking powinien pomieścić ok. 20 samochodów. Jest to inwestycja gminna, w ramach Funduszu Sołeckiego dla wsi Krzywaczka.

 

 

Oczyszczalnia ścieków w Biertowicach
Kontynuowane są prace nad rozbudową gminnej oczyszczalni ścieków w Biertowicach. Obecnie wykonywana jest elewacja budynków, a także prace dociepleniowe ścian szczytowych oraz zbiornika nr 4. Wykonana została także próba szczelności zbiornika żelbetowego. Trwają drobne prace wykończeniowe w budynkach. W sierpniu Wykonawca planuje kontynuację prac konstrukcyjnych oraz instalacyjnych.

 

 

Gminne Centrum Ekologiczne
W budynku ZGK w Biertowicach rozpoczęły się prace remontowe pod wykonanie Gminnego Centrum Ekologicznego. Wniosek o dofinansowanie tego zadania do LGD „Między Dalinem i Gościbią” złożyła Gmina Sułkowice. Kwota dofinansowania to 44 162 zł (nie więcej niż 80%) poniesionych kosztów netto pozwoli na wyposażenie Biertowic w wielofunkcyjną świetlicę wiejską, która może posłużyć za świetlicę, salę konferencyjną oraz miejsce ekspozycji gminnych inicjatyw ekologicznych. Aktualnie podwieszane są sufity, zerwany został stary parkiet, w jego miejsce ekipa założy płytki. Zamontowana tam została instalacja elektryczna, wymieniono drzwi. W ramach zadania sala ta zostanie wyposażona w aneks kuchenny i sprzęt audiowizualny.

JGK